Aquarium verwarming, hoeveel watt?

Gepubliceerd op 1 december 2020 om 20:59

Iedereen die een (sub)tropisch aquarium start, zal al snel beseffen dat hiervoor een verwarming nodig is. Gelukkig voor de hobby zijn deze heel eenvoudig te installeren en veilig te gebruiken.
De vraag die je bij de aanschaf van een verwarming waarschijnlijk hebt; welk vermogen (lees: hoeveel watt) heb je eigenlijk nodig?
Dat is van verschillende factoren afhankelijk:

  1. De omgevingstemperatuur en dus het te overbruggen temperatuurverschil
  2. De koelende oppervlakte van het volume.
  3. Het totale volume van het aquarium incl. decoratie en water.

De omgevingstemperatuur in een gemiddelde woonkamer zal niet snel beneden 15C zakken. Als je aquarium 25C moet zijn, moet je dus 10C overbruggen met je verwarming. Staat je aquarium in een koele kelder en heb je Discusvissen die 28-30C wensen, dan heb je dus meer verwarmingsvermogen nodig.

Een klein aquarium verliest in verhouding sneller zijn warmte dan een groot aquarium. De oppervlakte wordt in verhouding namelijk kleiner en daardoor is er relatief meer vermogen nodig om een klein aquarium op temperatuur te houden.
Aquaria met lichtkap houden warmte beter vast dan een open aquarium, hier dien je natuurlijk wel rekening mee te houden.

Vroeger was een stelregel 1 Watt per liter aquariumwater.  Ik durf wel te zeggen dat deze regel uit de tijd is. Zeker voor grotere aquaria is dit niet het geval. Mijn eigen aquarium van 840 liter heeft een 300 Watt verwarming wat neerkomt op 1 Watt per 2,8 liter water. Deze staat  in een ruimte waar het niet zo heel koud wordt. Zou de ruimte wel koud zijn, dus onder 15C, dan is het aan te raden een verwarming met meer vermogen te kiezen. dus 1 van 600 Watt of bijvoorbeeld 2 van 200 Watt.

Hieronder in de tabel staan enkele voorbeelden van aquaria en het benodigde vermogen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Sander Keuzenkamp
een jaar geleden

Duidelijke uitleg en dat tabelletje erbij maakt het lekker overzichtelijk.